Ugrás a tartalomhoz

GYIK

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Mi a befektetési alap?


A befektetési alap olyan eszköz, amely azt teszi lehetővé, hogy az egyes befektetők megtakarításaikat egyszerű, biztonságos és költséghatékony módon, a kockázatok megosztásával fektethessék be az értékpapír és - ingatlanalapok esetében - az ingatlanpiacon.

Mi a Diszkont Kincstárjegy?


A Diszkont Kincstárjegy egy évnél rövidebb futamidejű állampapír, mely kamatot nem fizet, hanem a névértéknél alacsonyabb, diszkont áron kerül forgalomba, lejáratkor pedig a névértéket fizeti vissza. A diszkont összege a névérték és a vételár közötti különbség.

Jelenleg három különböző - 3, 6 és 12 hónapos - futamidővel kerülnek kibocsátásra, de tekintve az állampapír aktív másodpiaci forgalmát egy éven belül lényegében bármilyen hátralevő futamidővel megvásárolható.

A Diszkont Kincstárjegy alapcímlete 10 ezer forint. 1999. április 12. óta a Diszkont Kincstárjegy új sorozatai dematerializált formában kerülnek kibocsátásra.

A Diszkont Kincstárjegyet devizakülföldiek és devizabelföldi természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiség nélküli szervezetek egyaránt megvásárolhatják. E körben a papír teljes futamideje alatt szabadon átruházható.

Mi a Kamatozó Kincstárjegy?


A Kamatozó Kincstárjegy egyéves futamidejű, fix kamatozású dematerializált állampapír, alapcímlete 10 ezer forint. A futamidő végén fizet kamatot, amelyet a befektető a törlesztéssel együtt kap kézhez. Kamatozó Kincstárjegy kibocsátása 1988-ban kezdődött, a konstrukció azóta többször változott. Értékesítése folyamatosan, kéthetes jegyzési időszak keretében történik. így az állampapírt vásárló ügyfelek a lejáró Kamatozó Kincstárjegyükből származó pénzüket várhatóan 24-26 új sorozatba fektethetik (megújítás). A Kamatozó Kincstárjegyet a jegyzési időszak első hetében a névértéknél alacsonyabb, diszkont áron, a jegyzés időszak második hetében pedig névértéken lehet megvásárolni. A diszkont áron történő értékesítés azért szükséges, mert a Kamatozó Kincstárjegy esetében az ellenérték befizetésére a jegyzés időpontjában kerül sor. A kamatozás kezdőnapja a jegyzési időszakot követő hét keddje, ennek megfelelően a konstrukció lejárata szerdára esik.

A Kamatozó Kincstárjegyet devizabelföldi természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiség nélküli szervezetek vásárolhatják meg. E körben a kincstárjegy a futamidő alatt szabadon átruházható.

Mi az Államkötvény?


A Magyar Államkötvény egy évnél hosszabb futamidejű, kamatozó állampapír. Jelenleg négyféle, 3, 5, 10 és 15 éves futamidővel kerülnek értékesítésre.

A fix kamatozású államkötvények esetében már a kibocsátáskor meghirdetett és rögzített az egyes kamatfizetési periódusokban kifizetendő kamat nagysága. Ezzel szemben a változó kamatozású kötvényeknél csak a kamatmegállapítás módja és ideje rögzített, a kifizetendő kamat mértéke csak az adott kamatfizetési periódusra ismert.

A kamatfizetés gyakoriságát tekintve a Magyar Államkötvények között vannak éves és féléves gyakorisággal kamatot fizető papírok is. A 2002-től kibocsátásra kerülő államkötvények évente fizetnek kamatot.

A Magyar Államkötvény alapcímlete 10 ezer forint. 1999. április 12 óta a Magyar Államkötvény új sorozatai dematerializált formában kerülnek kibocsátásra. A Magyar Államkötvény a pénzügyi teljesítés napján bevezetésre kerül a Budapesti Értéktőzsdére.

A Magyar Államkötvényt devizabelföldi természetes és jogi személyek, jogi személyiség nélküli szervezetek vásárolhatják meg. E körben az államkötvény a futamidő alatt szabadon átruházható. Devizakülföldiek a hatályos devizajogszabályok alapján, az abban meghatározott feltételek szerint, az államkötvényt teljes futamideje alatt megvásárolhatják és értékesíthetik.