Ugrás a tartalomhoz

Ügyfél tájékoztató (FATCA)

FATCA – Amerikai Egyesült Államokbeli adóilletőség megállapítása

2014. július 1-től a Magyarországon új számlát nyitó ügyfeleknek írásban nyilatkozniuk kell a FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act: Külföldi Számlák Adómegfeleléséről Szóló Törvény) szerinti adóilletőségük megállapítása érdekében.


Foreign Account Tax Compliance Act - English language FATCA information

In accordance with the intergovernmental agreement entered into by the governments of Hungary and the United States (Act XIX of 2014), all financial institutions in Hungary are required, as of 1 July 2014, to operate a customer identification system that facilitates the determination of whether customers are subject to FATCA and the adequate forms that are to be used.

Detailed information in English (pdf) >

Declaration for the determination of FATCA tax residency for Retail clients (private individuals)


Declaration for the determination of FATCA tax residency for Corporate clients (legal intities)

Should you have any further questions, please do not hesitate to contact our colleagues or visit the IRS website !


A FATCA célja, hogy az amerikai adóalanyok az USA-n kívüli pénzügyi eszközeik után is adót fizessenek. Az Egyesült Államok 30%-os forrásadót vet ki az amerikai forrásból származó jövedelmekre, amennyiben azt nem amerikai pénzintézetnek fizetik.

A Magyarország Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya által aláírt kormányközi megállapodás – 2014. évi XIX. tv. - értelmében 2014. július 1-től minden magyarországi Pénzügyi Intézménynek olyan ügyfél azonosítási rendszert kell alkalmaznia, amely segítséget nyújt az ügyfelek érintettségének és az alkalmazandó adózási nyomtatványok meghatározásában.

A Takarékbank elkötelezett a FATCA szabályok betartásának vonatkozásában.
A Takarékbank teljesítette az együttműködő pénzügyi intézményi státusz megszerzéséhez szükséges feltételként előírt regisztrációs kötelezettséget az IRS-nél (amerikai adóhatóság), melyet a regisztráció során kapott GIIN szám (globális pénzintézeti azonosító szám) igazol.

A Takarékbank Zrt. GIIN száma: F95PV4.99999.SL.348

Amennyiben a FATCA törvény értelmében Ön Egyesült Államokbeli Személynek minősül, az Ön Bankunknál vezetett számláiról és megtakarításairól, illetve egyéb pénzügyi adatairól Bankunknak jelentést kell küldenie a magyar adóhatóságnak.

Ön Egyesült Államokbeli Személynek minősülhet például, ha:

  • Amerikai állampolgársággal vagy amerikai tartózkodási és munkavállalási engedéllyel (ún. zöld kártya) rendelkezik.
  • Van amerikai adóazonosító száma.
  • Korábban rendelkezett a fentiek bármelyikével.
  • Ön vagy vállalkozása az Amerikai Egyesült Államokból szerzett vagy vár jövedelmet (pl. korábbi USA-beli munkavállalás kapcsán szerzett jövedelem, amerikai értékpapírok után járó kamat, osztalék, árfolyamnyereség, stb.).

Bővebb információért olvassa el részletes tájékoztatónkat! (pdf)

Mit kell tennie?


Ahhoz, hogy Bankunk meg tudja állapítani, hogy Ön a FATCA érintettségű személynek minősül-e, 2014. július 01-jét követően ki kell töltenie a FATCA nyilatkozatot.


FATCA nyilatkozat természetes személyeknek (pdf)


FATCA nyilatkozat jogi személyeknek, jogi személyeknek nem minősülő gazdasági társaságoknak (pdf)

Amennyiben a nyilatkozatban megadott adatok alapján Ön FATCA érintett személynek minősül, további adónyilatkozatot tölthet ki, illetve igazolhatja, hogy a FATCA szempontjából egyesült államokbeli személy vagy nem egyesült államokbeli személy.

További információért kérjük, keresse fel az IRS honlapját !