Takarékinvest

Takarék Nyugdíj-előtakarékossági Számla

Általános információk

Általános információk

Takarék Nyugdíj-előtakarékossági Számla

A Takarék Nyugdíj-előtakarékossági Számlán szabadon dönthet nyugdíjcélú megtakarításairól, amelyek adómentesen és akár 20%-os adó-visszatérítéssel gyarapodhatnak.*

image

A TAKARÉK NYUGDÍJ-ELŐTAKARÉKOSSÁGI SZÁMLÁRÓL

A Takarék Nyugdíj-előtakarékossági Számlán (Takarék NYESZ számla) szabadon dönthet nyugdíjcélú megtakarításainak összetételéről, amelyek adómentesen és akár adó-visszatérítéssel gyarapodhatnak.

A Takarék NYESZ számlával rendelkező Ügyfeleink az általuk a számlára befizetett összeget forintban denominált értékpapírokba fektethetik, majd a teljes időszak alatt szabadon változtathatják a portfoliójuk összetételét. Többek között vásárolhatnak befektetési jegyeket, a Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott értékpapírokat, valamint magyar állampapírokat.


A TAKARÉK NYUGDÍJ-ELŐTAKARÉKOSSÁGI SZÁMLA ELŐNYEI

Előtakarékossági támogatás/adó-visszatérítés:

 • A számlatulajdonos a befizetések összege után adó-visszatérítésre jogosult, azaz adóbevallásában rendelkezhet az adóévben általa a számlára befizetett összeg 20%-nak, de maximum 100.000 Ft-nak a Nyugdíj-előtakarékossági Számlájára történő átutalásáról.
 • Annál a magánszemélynél, aki 2020. január 1. előtt tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt, az adó-visszatérítés összegének felső korlátja 130.000 Ft.
 • Kiemelt jelentőségű, hogy ez az adó-visszatérítés nem ütközik jövedelemkorlátba.
 • Amennyiben az Ügyfélnek egyidejűleg több adó-visszatérítésre jogosító megtakarítása van párhuzamosan, akkor tekintettel kell lenni arra, hogy évente maximum összesen 280.000 Ft adó igényelhető vissza.
 • Az adó-visszatérítés mértéke az Ügyfél egyedi körülményei alapján ítélhető meg pontosan, és a jövőben változhat.

Adómentesség:

A befektetőknek tőkejövedelmeik után kamat- és/vagy árfolyamnyereség-adót kell fizetniük. A számlatulajdonos Takarék NYESZ számlán elhelyezett befizetéseinek összege után egyrészt adó- visszatérítésre jogosult, másrészt befektetéseinek nyereségei és hozamai (kivéve az osztalékot) adómentesek*, abban az esetben, ha a számláról történő kifizetés, átutalás, vagy átvezetés nyugdíjszolgáltatásnak minősül és a számlanyitás a kifizetés évét megelőző 10. adóévben, vagy azt megelőzően történt.

A Takarékbanknál elérhető kedvezmények:

 • Számlanyitási díj nélkül nyithat Takarék NYESZ számlát.
 • Valamennyi, a számlához kapcsolódó vételi megbízását díjmentesen teljesítjük.
 • Állományarányos számlavezetési díj.
 • Takarék NYESZ számlát Ügyfeleink országszerte több mint 1100 értékesítési ponton nyithatnak.


KIKNEK AJÁNLJUK A TAKARÉK NYUGDÍJ-ELŐTAKARÉKOSSÁGI SZÁMLÁT?

A Takarék NYESZ számlatermékünket minden olyan belföldi természetes személynek ajánljuk,

 • aki időben szeretné biztosítani magának a nyugodt nyugdíjas éveket,
 • aki kötelezettségektől mentesen, saját maga szeretne dönteni megtakarításának összetételéről,
 • akinek számít, hogy befektetett nyugdíjcélú megtakarításai akár kamat- és árfolyamnyereség-adó mentesen gyarapodjanak,
 • aki a Takarék NYESZ számlára történő befizetések összege után évente igényelhető adó-visszatérítéssel* kívánja növelni a számlán lévő megtakarításait,
 • aki szeretné kihasználni a tőkepiacon elérhető befektetések hozamlehetőségeit.


AMIT A TAKARÉK NYUGDÍJ-ELŐTAKARÉKOSSÁGI SZÁMLÁRÓL TUDNI KELL

 • A számla két részből áll: nyugdíj-előtakarékossági értékpapírszámlából és nyugdíj-előtakarékossági pénzszámlából. A két számla kizárólag egyszerre nyitható és egyszerre szüntethető meg.
 • Takarék NYESZ számlát az a magánszemély nyithat, aki a számlanyitással egyidejűleg legalább 5.000 Ft befizetést teljesít a számlára.
 • Takarék NYESZ számlaszerződést nyugdíjas Ügyfeleink is köthetnek, azonban adó- és EHO mentesen kizárólag a számlanyitás adóévét követő 10. adóévben vagy azt követően igényelhetnek kifizetést a számláról.
 • A Takarék NYESZ számlán kizárólag forintban denominált értékpapír helyezhető el.
 • A befizetések összege bármikor növelhető, illetve csökkenthető, nincs rendszeresen fizetendő minimális összeg.
 • Az előtakarékoskodó halála esetén a Takarék NYESZ számla egyenlegének összege egyenes ági rokonok és házastárs által illetékmentesen örökölhető.

 

*A feltüntetett állami támogatás (adó-visszatérítés) és az Szja. törvényben meghatározott kamatjövedelem-adóra és az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelemadóra vonatkozó adómentesség szabályai a jövőben változhatnak. Az adó-visszatérítés és az adómentesség mértéke pontosan csak az Ügyfél egyedi körülményei alapján ítélhető meg.

Kapcsolódó dokumentumok
 

Példaszámítás

Példaszámítás

Takarék Nyugdíj-előtakarékossági Számla

A Takarék Nyugdíj-előtakarékossági Számlán szabadon dönthet nyugdíjcélú megtakarításairól, amelyek adómentesen és akár adó-visszatérítéssel gyarapodhatnak.

GONDOSKODJON IDŐBEN NYUGDÍJAS ÉVEIRŐL!

Példaszámítások a megtakarítások várható összértékére a befektetési periódusok végén különböző megtakarítási összegek és időtartamok mellett NYESZ számla esetében:

Éves megtakarítás/
megtakarítási időtartam
60.000 Ft
(havi: 5.000 Ft)
120.000 Ft
(havi: 10.000 Ft)
300.000 Ft
(havi: 25.000 Ft)
500.000 Ft
(havi: 41.700 Ft)
5 év 394,992 789,984 1,974,961 3,290,353
10 év 994,078 1,988,155 4,970,388 8,278,996
20 év 3,157,888 6,315,776 15,789,439 26,299,378
30 év 7,291,594 14,583,187 36,457,968

60,727,908

A fenti táblázat segítségével összehasonlítható, hogy különböző összegű pénzelhelyezések esetén milyen összegű megtakarítást gyűjthetnek össze a NYESZ számlán.

A példaszámítások az alábbi feltételezések mentén készültek:

 • Az éves befizetés havi, egyenlő összegű befizetésekből tevődik össze.
 • Az Ügyfél minden év márciusának végén kapja meg az adó-visszatérítést és azt a befektetések átlagos hozama mellett fekteti be egészen az utolsó esedékes adó-visszatérítés jóváírásáig.
 • A számlanyitás adóévét követő 10 adóéven belül az összes elért hozamot az egyéb jövedelemre vonatkozó adó összegével csökkentve került kiszámításra.
 • A számlára befektetett összegek gyarapodása a befektetési időtáv függvényében különböző éves hozamszintekkel és minden esetben kamatos kamattal került kiszámításra: az 5 éves befektetési periódus esetén éves 5%-os hozammal, a 10 éves befektetési periódus esetén éves 6%-os hozammal, 20 és 30 éves befektetési periódus esetén éves 7%-os hozammal. A megadott hozamok az Ügyfél által választott befektetési eszközök teljesítményének függvényében változhatnak. A fenti hozamok és megtakarítások összege tájékoztató jellegű, nem jelent garanciát a jövőre nézve. Továbbá abban az esetben érvényesek amennyiben az Ügyfél már nyugdíjszolgáltatásra jogosulttá válik, és ezt követően kerülnek az összegek kifizetésre.

 

A feltüntetett információ tájékoztató jellegű, a tájékoztatás nem teljes körű, és nem minősül ajánlattételnek, befektetési- vagy adótanácsadásnak, célja kizárólag a figyelem felkeltése.
Kérjük, hogy befektetési döntése meghozatala előtt figyelmesen olvassa át a kapcsolódó dokumentumokat.
A NYESZ számla költségeiről, az igénybe vehető befektetési termékekről,a befektetési politikáról, a forgalmazási költségekről, a befektetés lehetséges kockázatairól, illetve a befektetési termékek időszaki hozamairól, a befektetési terméket érintő fontosabb piaci eseményekről részletesen tájékozódhat itt a honlapon, illetve a Takarékbank Zrt. vonatkozó üzletszabályzatából és hirdetményéből, amelyek a Takarékbank Zrt. és közvetítőinek ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségeiben vagy a www.takarekbank.hu oldalon érhetők el.
Tevékenységi engedélyszám: III/41.086/2002. és III/41.086-2/2002. A Takarékbank Zrt. a Budapesti Értéktőzsde tagja.

 
Kapcsolódó dokumentumok

A befektetési termékekkel kapcsolatos kondíciókat, a befektetési tevékenységet végző kirendeltségek listáját, illetve a mindenkor hatályos Befektetési Üzletszabályzatunkat az alábbiakban találhatják meg.

Lábléc - közérdekű információk

Copyright 2010 takarekpont

E honlap megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) helyezünk el a számítógépén, ahogy azt más, majdnem minden honlappal rendelkező cég is teszi. További információk...